Familjeaktiviteter i Chania – att göra med barn!

Chania, en pittoresk stad på den grekiska ön Kreta, erbjuder en uppsjö av spännande familjeaktiviteter. Det är en mycket barnvänlig ort där ni bland annat kan besöka museer, ha en heldag på stranden eller promenera runt bland alla små gränder och butiker.

I denna artikel listar vi några familjeaktiviteter i Chania som passar både stora som små!

Utforska Chania hamn

Börja ert äventyr med att utforska Chania hamn. Här kan barnen njuta av den färgsprakande vy som hamnen erbjuder med dess små båtar och fiskare som arbetar. Ta en promenad längs den historiska venetianska hamnen där ni kan beundra de charmiga byggnaderna och titta in i små butiker.

Barnen kommer att älska de små glasskioskerna och färgglada souvenirbutikerna. En särskild höjdpunkt är Al Ofelinari, en fantastisk fyr som barnen kan fascineras av medan de lär sig om sjöfartens historia.

Besök det arkeologiska museet i Chania

För att kombinera lek och lärande, är ett besök på Chania arkeologiska museum ett måste. Det ligger centralt i staden och erbjuder en unik inblick i Kretas rika historia, vilket kan vara både lärorikt och roligt för barnen.

Här finns fascinerande utställningar med artefakter från den minoiska och romerska tiden. Barnen kan interagera med vissa utställningar och lära sig om hur människor levde för tusentals år sedan. Museet är väl förberett för besökare med barn, och personalen är ofta villig att berätta spännande historier som engagerar de yngre besökarna.

Njut av en dag på stranden

En resa till Chania är inte komplett utan ett besök på någon av dess fantastiska stränder. Agioi Apostoloi-stranden är särskilt barnvänlig med sitt lugna, klara vatten och mjuka sand. Här kan ni bygga sandslott, simma i det varma Medelhavet och kanske till och med utforska några av de intilliggande småöarna med snorklar.

För de äventyrslystna finns det även möjlighet att hyra trampbåtar. Många av stränderna har också faciliteter som lekplatser och strandcaféer, vilket gör dem perfekt utrustade för en familjedag.

Prova på traditionell kretensisk mat

Maten är en stor del av kulturen på Kreta, och vad kan vara bättre än att introducera barnen till några av de läckra traditionella rätterna som erbjuds? Många restauranger i Chania erbjuder barnvänliga menyer med rätter som souvlaki (grillspett), moussaka och nybakad pita. Här är ett enkelt recept på en traditionell kretensisk sallad som ni kan prova hemma:

 • Tomater
 • Gurka
 • Fetaost
 • Svarta oliver
 • Kalamata oliver
 • Olivolja
 • Oregano

Instruktioner:

 • Hacka tomater och gurka i medelstora bitar.
 • Blanda dem i en stor skål.
 • Tillsätt fetaost, oliver, olivolja och oregano.
 • Rör om försiktigt och servera!

Barnen kan involveras i förberedelsen av salladen genom att låta dem hjälpas åt med att hacka och blanda ingredienserna. Det ger dem en känsla av delaktighet och gör måltiden ännu mer speciell.

Chania erbjuder en mängd aktiviteter som kan göra er familjesemester oförglömlig. Från den historiska hamnen till pedagogiska museer, underbara stränder och läcker mat, finns det något för alla att njuta av. Så packa väskorna och gör er redo för ett familjeäventyr i Chania!

Lämna en kommentar